Medewerkers

 • Therecia Venema

  Eigenaar

 • Jeroen Musschenga

  Eigenaar

 • Nirja

  Secretariaat

 • Nelly

  Secretariaat

 • Klaas

  Secretariaat

Historie

 • Willen jullie het geld dan vervangen?

  Een gesprek met de oprichters van barterorganisatie TradeXchange. ® Ad Broere, 28 juni 2011
  Ad Broere

  Therecia Venema en Jeroen Musschenga zijn twee nuchtere noordelingen, die succesvol zijn met hun barterbedrijf TradeXchange. Ik sprak met hen op 21 juni 2011 in Leeuwarden, waar hun bedrijf is gevestigd. In januari 2002 startten zij de organisatie, die door hen is opgezet op basis van het bedrijfsmodel van de WIR Bank in Zwitserland.

  Lees meer

Wir Bank en TradeXchange

 • TradeXchange is gebaseerd op het Zwitserse Wir bank systeem. Een TradeXchange rekening is eigenlijk hetzelfde als een bankrekening, met dat verschil dat je geen geld in handen krijgt. TradeXchange faciliteert de uitwisseling tussen de aangesloten bedrijven van producten en diensten om zo geld te besparen.


Zakelijk ruilen

 • Zakelijk ruilen: Trek als ondernemer niet te snel de conclusie dat ruilhandel niets voor u is. Er zijn namelijk speciale business-to-business ruilsystemen, via welke met name mkb’ers handel drijven. De eerste in zijn soort was de Zwitserse WIR Wirtschaftsring-Genossenschaft anno 1934. Deze organisatie liet middenstanders ruilen. Inmiddels is deze WIR een instituut. Ongeveer één op de vijf mkb-bedrijven in Zwitserland - zijn bij deze ruilhandelsbank aangesloten.


  Lees meer

Ruilmunt

 • TradeXchange Nederland is opgericht in 2002 en is een geldsysteem naast de euro voor en door ondernemers. Wij zijn 17 jaar succesvol actief op de Nederlandse markt en opgericht zonder subsidies of investeerders. Er vinden transacties plaats van bijna alle mogelijke denkbare zakelijke onkosten. Transacties in de sfeer van drukwerk tot aan het realiseren van een compleet bedrijfspand. Zo is er onlangs bijvoorbeeld een renteloos krediet verstrekt voor de bouw van een bedrijfspand in Wijk bij Duurstede.

  Lees meer over de ruilmunt

Complementair geld

 • TradeXchange Nederland is opgericht in 2002 en is een geldsysteem naast de euro voor en door ondernemers. Wij zijn 17 jaar succesvol actief op de Nederlandse markt en opgericht zonder subsidies of investeerders. Er vinden transacties plaats van bijna alle mogelijke denkbare zakelijke onkosten. Transacties in de sfeer van drukwerk tot aan het realiseren van een compleet bedrijfspand. Zo is er onlangs bijvoorbeeld een renteloos krediet verstrekt voor de bouw van een bedrijfspand in Wijk bij Duurstede.   Lees meer

Bartering

 • Het ruilen door ondernemers binnen een bepaald circuit staat bekend onder de naam bartering. Laat u daarbij niet in verwarring brengen door het (foutieve) gebruik dat mediajongens van deze term maken. Zij bedoelen met bartering doorgaans sponsoring via andere middelen dan geld, dus door het leveren van goederen of diensten. Met name in de televisiewereld is de term in zwang. Kleding- en biermerken ‘barteren’ hun producten aan programmamakers, in ruil voor publiciteit.   Lees meer
 • De Gelderlander - Ouderwetse ruilhandel komt terug
  maandag 9 feb. 2004

  Sinds 2018 is TradeXchange eigenaar van Bartering.nl


  Ouderwetse ruilhandel komt terug
  Door YVONNE JANSEN

  Ruilhandel is zo oud als de wereld. In de economische recessie groeit het aantal bedrijven dat handelt met gesloten beurs. Betalen met de 'bartereenheid'.

  De eigenares van een hotel-restaurant wil in de slappe tijd de buitenboel laten schilderen. Ze neemt contact met haar bartermakelaar die haar in contact brengt met een schildersbedrijf.

  De horecavrouw wil niet betalen in euro's, maar in overnachtingen, etentjes of vergaderfaciliteiten. De kosten van de schilderwerkzaamheden bedragen vierduizend euro, in de ruileconomie: vierduizend bartereenheden. Zij betaalt met een zogenoemde bartercheque.

  Het schildersbedrijf dat de klus gegund wordt krijgt een ruiltegoed van vierduizend bartereenheden op z'n rekening. Die hoeft het bedrijf niet te besteden bij de horecaexploitante, maar het kan er, bij een bij de barterkring aangesloten garagebedrijf, ook servicebeurten voor laten uitvoeren. Of nieuwe software aanschaffen bij een computerbedrijf.

  Met bartering maakt de middeleeuwse ruilhandel een comeback. Met dit verschil, dat zij tegenwoordig gekoppeld is aan moderne automatisering. Juist de techniek maakt afrekenen en ingewikkelde meerhoeksruilen mogelijk.

  "Het gaat vrijwel nooit om een- op-een-situaties", zegt Dick van Straaten, directeur van Bartering bv in Heusden, Nederlands langst bestaande barteringbedrijf. "Het zou wel heel toevallig zijn, als je bij een drukker koopt voor tienduizend euro en die drukker wil voor hetzelfde bedrag bij jou terug kopen."

  Van Straaten en zijn medewerkers dienen daarom als bemiddelaars. Zij matchen vraag en aanbod. De barterende bedrijven betalen jaarlijks lidmaatschapsgeld en moeten over hun verkopen commissie afdragen.

  Voor de in het voorbeeld genoemde hoteluitbaatster zijn de voordelen duidelijk. Een aantal vaste kosten, zoals personeel en verwarming had ze toch al, zonder dat er iets tegenover stond. Ze heeft gebruik gemaakt van een kredietfaciliteit zonder rente te hoeven betalen. Ze hoeft geen liquide middelen aan te spreken. De lege hotelkamers, tafels of vergaderfaciliteit hoeft ze niet te dumpen, maar ze verkoopt die tegen normale handelswaarde. Verteren de gasten aardig, dan pikt het hotel ook nog extra omzet mee.

  De schilder krijgt een opdracht die hij anders niet zou hebben gehad. Hij heeft niet hoeven adverteren. Het enige dat hij hoeft te doen is schilderen en factureren.

  Varianten op de geschetste deal zijn mogelijk, zegt Dick van Straaten. "Bedrijven kunnen afspreken zich niet voor het volle pond in bartereenheden te laten betalen maar voor 50 procent bij ons het minimum en de rest in cash."

  Aan zo'n half-om-half-formule geeft Lijndert Pellegrom, directeur van Pellegrom Telecom in Waardenburg, de voorkeur. Hij verkoopt telefooncentrales en bartert al een jaar of vier. Voor bedragen die niet zelden in de tienduizenden euro's lopen. Zijn bartersaldo besteedt hij in de regel aan drukwerk en reclame. En hij heeft al eens een palletkar betaald met bartereenheden, voor het magazijn. "Barteren is niet voor alle bedrijven geschikt", is Pellegroms ervaring. "Je moet er niet aan beginnen als je over onvoldoende liquide middelen beschikt. Van je bartertegoed kun je geen belastingaanslag of salarissen betalen. Barteren is dus interessant als je geld óver hebt."

  Een 'business club' noemt Van Straaten zijn bedrijf, waarvan 3200 Nederlandse bedrijven lid zijn. Die hebben vorig jaar producten en diensten ter waarde van 30 miljoen euro met elkaar geruild. Elke klant staat volgens hem voor een gemiddelde omzet van achtduizend euro.

  Meestal steekt ruilhandel de kop op als geld onbetrouwbaar wordt. Zoals enkele jaren terug in Argentinië en Brazilië en in Rusland. Na de hyperinflatie van de peso, de cruzeiro en de roebel werd onderling ruilen voor veel inwoners van deze landen bittere noodzaak.

  Maar ook in de welvarender Verenigde Staten is bartering big business. Volgens de National Association of Trading Exchanges in Ohio, een netwerk van barterbedrijven, groeit het aantal transacties in het midden- en kleinbedrijf jaarlijks met een procent of zes. Bob Meyer, hoofdredacteur van het blad Barter News schat dat 350.000 Amerikaanse bedrijven actief barteren. En volgens Krishta Vardabash, directeur van de International Reciprocal Trade Organisation, een wereldwijd barternetwerk, is er via commerciële bemiddelaars in 2001 in de aangesloten landen voor bijna 8 miljard uitgewisseld, waarvan 3.5 miljard dollar in Europa.

  In Nederland wordt er relatief weinig gebarterd. De Nederlandse Bank weet niet wat er omgaat in deze parallelle economie. In alternatief- linkse kringen heeft het systeem wel enige aanhang. De schaal is dan meestal klein: ik masseer uw voetzolen of pas op uw koters als u mijn gootsteen ontstopt. Lets-kringen heten die circuits, van Local Exchange and Trading System. Naar schatting negenduizend particulieren en kleine bedrijfjes nemen eraan deel.

  Nu ondernemers aanhikken tegen gebrek aan omzet, te volle magazijnen en leegloopuren, blijkt ruilen een aantrekkelijk alternatief. Vooral in het midden- en kleinbedrijf groeit de belangstelling. "De invloed van de recessie is goed te merken", zegt Van Straaten. "Vroeger moesten we de boer op, tegenwoordig melden bedrijven zichzelf aan."

  Hij accepteert niet ieder bedrijf. "Te veel bedrijven in dezelfde branche is niet goed. Dan wordt de spoeling veel te dun. De kracht van het systeem zit in een zekere mate van exclusiviteit. Anders bederven bedrijven elkaars markt."

  Betuwnaar Lijndert Pellegrom is vooral lid van de barterkring omdat die nieuwe klanten oplevert die hij normaal niet zou binnenhalen. "En soms mondt een transactie uit in vervolgorders. Dan hebben we een centrale geleverd, op barteringbasis. Vervolgens doen we voor die klant het onderhoud, maar dan in euro's."

  Dat het altijd om nieuwe klanten moet gaan is volgens Van Straaten cruciaal voor het systeem. "Het is niet de bedoeling dat bestaande relaties met elkaar gaan barteren. Dan lopen ze euro-omzet mis en betalen ze ook nog eens commissie over de omzet."

Virtuele Munt

 • TradeXchange Nederland is opgericht in 2002 en is een geldsysteem naast de euro voor en door ondernemers. Wij zijn 17 jaar succesvol actief op de Nederlandse markt en opgericht zonder subsidies of investeerders. Er vinden transacties plaats van bijna alle mogelijke denkbare zakelijke onkosten. Transacties in de sfeer van drukwerk tot aan het realiseren van een compleet bedrijfspand. Zo is er onlangs bijvoorbeeld een renteloos krediet verstrekt voor de bouw van een bedrijfspand in Wijk bij Duurstede.

  Lees meer

Digitale Munt

 • TradeXchange Nederland is opgericht in 2002 en is een geldsysteem naast de euro voor en door ondernemers. Wij zijn 15 jaar succesvol actief op de Nederlandse markt en opgericht zonder subsidies of investeerders. TradeXchange is marktleider met deelnemers in meer dan 200 plaatsen in Nederland. Meer dan 10000 barter transacties op jaar basis.
  Met een omzetstijging van 10% per jaar. Een groeiend netwerk van professionals met klinkende namen!


  Lees meer

Ruilen mkb

 • Trek als ondernemer niet te snel de conclusie dat ruilhandel niets voor u is. Er zijn namelijk speciale business-to-business ruilsystemen, via welke met name mkb’ers handel drijven. De eerste in zijn soort was de Zwitserse WIR Wirtschaftsring-Genossenschaft anno 1934. Deze organisatie liet middenstanders ruilen. Inmiddels is deze WIR een instituut. Ongeveer één op de vijf mkb-bedrijven in Zwitserland - zijn bij deze ruilhandelsbank aangesloten.

  Lees meer

Leverancier gezocht in:

Hotel Restaurant Oost Nederland

Bedrijfskleding

Kunstplanten

Buiskap Sea Ray Sundancer 270

Bedrijfskleding

Woninginrichting

Kantoorartikelen

Beddenzaak

Keuken regio Arnhem

Koffers

Schilder regio Loosdrecht

Koelvitrine

Restaurant midden Nederland

Tuinhuisjes

Kantoorartikelen

Tuinmeubelen

Herenmode

Horeca inrichting

Auto`s gebruikt

Zitmaaiers

Hotel in Amsterdam

Hotel Restaurant regio Utrecht

Buitenhaarden