Bartering

Bartering komt van het engelse woord barter en betekent letterlijk ‘ruilen’. De term barterdeal is vaak gebezigd bij een 1 op 1 ruildeal. In een moderne barter zoals TradeXchange worden producten zelden direct geruild tegen anderen producten. Dus 1 op 1 waardoor de term barter niet helemaal juist is. We spreken daarom liever van trade-exchange. De moderne trade-exchange is afgeleid van het Zwitserse Wir bank-systeem en bestaat al sinds 1934.

Barter deal

Een barter deal is ook wel bekend onder de naam countertrade of ruilhandel. In feite de oudste vorm van directe ruil die we kennen. Het overgrote deel van verrekenen van economisch handelen verloopt indirect via geld (of natuurlijk giraal). Bartering kenmerkt zich door drie zaken:

    • – er is sprake van het ruilen van producten voor producten
    • – er is sprake van een min-of-meer structurele en goed gedocumenteerde overeenkomst.
    – Korting geven is geen barter. Er is sprake van een verrekening van de voordelen van beide partijen in de deal.

Er is in de business-to-business markt regelmatig sprake van barter deals. Deze kunnen ook belastingtechnisch interessant zijn. In het kader van merchandising biedt dit zeker mogelijkheden. Er zijn natuurlijk allerlei initiatieven en weer een soort tussenpersonen in de markt die het barteren vereenvoudigen voor partijen. Het woord ruilhandel wordt daarbij vaak vermeden omdat het vaak ook niet zomaar om een (eenvoudige) ruil gaat maar om complete deals. Het gaat meestal om wederdiensten, dus dat kan van alles zijn. Er zijn ook al weer hele systemen waarbij je vouchers krijgt en die t.z.t. kunt inwisselen tegen de prestaties van een ander. In feite stap je dan al weer af van de directe ruil en neemt de voucher de rol van het geld over.

Belastingaspecten

Bij bartering is het belangrijk (en verplicht) dat beide partijen een factuur uitreiken voor de waarde van de producten/prestaties. Als dit gedaan wordt, is aftrek van voorbelasting mogelijk. Soms is het juist handiger dit hele traject er niet bij te betrekken. De Belastingdienst gebruikt de term bartering ook als er bijvoorbeeld in natura wordt gesponsord, bijvoorbeeld bij sport. De sportvereniging zorgt voor reclameruimte en naamsbekendheid (dragen van kleding volgens contract) en de andere partij (kan de sponsor zijn) zorgt voor de kleding.

Barteren

Binnen TradeXchange worden producten of diensten zelden direct geruild tegen andere producten of diensten, dus 1 op 1. In de praktijk worden de producten of diensten verhandeld met niets meer dan een online boekhoudsysteem die de transacties bijhoudt. Bij deze manier van zaken doen is geld in de meeste gevallen niet nodig. In feite is er een elektronische valuta gecreëerd (trade euro) die gewaarborgd is door de producten en diensten van de deelnemers.

Barter trade

 

Lokale ruileconomie.
Een lokale ruileconomie (Engels: trade exchanging economy) is een economie die is gebaseerd op directe of indirecte ruilhandel. Vroeger werden de goederen en diensten in een lokale ruileconomie direct geruild. Tegenwoordig betalen de deelnemers in een lokale ruileconomie elkaar meestal in een interne munt (complementaire munteenheid, complementary currency), zodat de activiteit niet beperkt hoeft te blijven tot één-op-één ruilhandel.

Bron: Wikipedia

Barter exchange

 

Lokale ruileconomie.
Een lokale ruileconomie (Engels: trade exchanging economy) is een economie die gebaseerd is op directe of indirecte ruilhandel. Vroeger werden de goederen en diensten in een lokale ruileconomie direct geruild. Tegenwoordig betalen de deelnemers in een lokale ruileconomie elkaar meestal in een interne munt (complementaire munteenheid, complementary currency), zodat de activiteit niet beperkt blijft tot één-op-één ruilhandel.

Bron: Wikipedia


Wat is een Bartering Organisatie?
TradeXchange is dé organisatie die in Nederland bartering tussen bedrijven regelt. De barter organisatie heeft de rol van zowel bank (beheer van trade euro rekening ) als intermediar (bij elkaar brengen van vraag en aanbod). Verder zorgt dit bedrijf online voor het promoten van bartering.  U kunt bartering beschouwen als een alternatief betaalcircuit. Deelnemers worden gestimuleerd om bij elkaar aan te kopen. Elke deelnemer van het barter systeem heeft zijn of haar eigen ‘bankrekening’. Via deze bankrekening kunt u zelf aankopen doen bij een TradeXchange deelnemer en kunt u andere deelnemers bij u laten kopen. Waar u normaal uw crediteur in euro’s betaalt, betaalt u deze nu in trade euro`s. De waarde van een trade euro is gelijk aan één euro. Door te verkopen aan andere deelnemers van de organisatie bouwt u een krediet op. Via dit krediet kunt u dan weer aankopen doen bij andere deelnemers.
Binnen TradeXchange worden producten of diensten zelden direct geruild tegen andere producten of diensten; dus 1 op 1. In de praktijk worden de producten of diensten verhandeld met niets meer dan een online boekhoudsysteem die de transacties bijhoudt. Bij deze manier van zaken doen is geld in de meeste gevallen niet nodig. In feite is er een elektronische valuta gecreëerd (trade euro) die gewaarborgd is door de producten en diensten van de deelnemers. TradeXchange is de enige professionele organisatie in Nederland die deze benodigde dienstverlening online voor bartering tegen een bepaalde vergoeding levert. Bij TradeXchange nemen de deelnemers zelf de producten of diensten af en de deelnemers registreren zelf de transacties onderling. Zonder tussenkomst van TradeXchange.

Leverancier gezocht in:

Hotel Restaurant Oost Nederland

Bedrijfskleding

Kunstplanten

Buiskap Sea Ray Sundancer 270

Bedrijfskleding

Woninginrichting

Kantoorartikelen

Beddenzaak

Keuken regio Arnhem

Koffers

Schilder regio Loosdrecht

Koelvitrine

Restaurant midden Nederland

Tuinhuisjes

Kantoorartikelen

Tuinmeubelen

Herenmode

Horeca inrichting

Auto`s gebruikt

Zitmaaiers

Hotel in Amsterdam

Hotel Restaurant regio Utrecht

Buitenhaarden